Vinoteka

Slovenska vinorodna območja

Podravje
Podravje

Bogato z značilnimi belimi sortami in nekaterimi rdečimo. Zaradi severne lege imajo vina značilno cvetno-sadno aromo. Območje se ponaša z legami, ki se uvrščajo med 4 odstotke najboljših vinorodnih leg na svetu! Trta tu že od starorimskih časov raste na zanjo idealnih tleh in pod vplivom celinskega podnebja. Značilne sorte so renski rizling, laški rizling, sauvignon, chardonnay, beli pinot, modri pinot, modra frankinja, šipon

Posavje
Posavje

Značilno po lažjih rdečih in belih vinih. Je zibelka cvička, ki je z nizko stopnjo alkohola in vplivi na zdravje posebnež slovenskega vinogradništva. Tako v tem kot v drugih okoliših posavske dežele sicer gojijo rdeče sorte, kot so žametna črnina, modra frankinja, modra portugalka in modri pinot, med belimi pa chardonnay, sauvignon, laški rizling in beli pinot.

Primorska
Primorska

Vpliv sredozemskega podnebja je ustvaril najboljše pogoje za bogata, krepka vina. Briška, Vipavska, Kraška in Istrska vinska cesta se vije med vinogradi kjer nastajajo rebula, chardonnay, sauvignon, beli in sivi pinot ter rdeča vina merlot in cabernet sauvignon, teran, malvazija in refošk.

Vinska karta

Raziskujte vinsko karto, degustirajte vina v dovršenem ambientu edinstvene bordojske komore in izberite svojo najljubšo steklenico.

PDF

Svetovna vinorodna območja

Burgundija

Francija


Od tukaj prihajajo ene najboj znanih sort vina kot so chardonnay, sauvignon in beaujolais. Burgundec je svetovno renomirana skupina vin in je tudi med dražjimi.

Champagne

Francija


Pokrajina prestižnega penečega vina- šampanjca, ki so ga frančiščkanski in avguštinski menihi, med katerimi je bil tudi Dom Perrigno, na tem območju proizvajali že od sredine 17. stoletja.

Bordeaux

Francija


Je vinska »superpokrajina«, ki se razteza okrog mesta Bordeaux. Med rekama Dordogne in Arogne, ki tečeta skozi mesto, raste po mnenju mnogih, najboljša trta vrste merlot na svetu. Merlot je tudi najpomembnejši izvozni artikel te pokrajine.

Toskana

Italija


Od tukaj prihajajo ene najboj znanih sort vina kot Pokrajina, od koder izhaja eno najbolj znanih italijanskih vin, Chianti pohvalijo pa se lahko prav tako z drugimi sortami kot sta Carmignano in Brunello. med dražjimi.

Piemont

Italija


Leži v gričevnatem podalpskem pasu na območju Torina, ki je tudi glavno mesto pokrajine in doline Aoste. V Piemontu pridelujejo vina dveh apelacij svetovnega slovesa – barolo in barbaresco.

Posarje

Nemčija


Pokrajina med rekami Saar, Ruwen in Mosel je znana po sorti belega vina, ki ga imenujemo rizling in je razširjena po vsej Evropi, tudi pri nas.

Napa

ZDA


Kalifornijska dolina katere obronki so podobni sredozemskim, vendar z manjšimi klimatskimi razlikami. Ta severnoameriški dragulj je značilen po Cabernet-sauvignonu in Chardonnayu.

La Rioja

Španija


Severovzhodna Španska avtonomna pokrajina ob reki Ebro. Poznana je predvsem po kakovostnih rdečih vinih. Najpomembnejša vinska sorta je tempranillo, ki je pogosto mešan z manjšimi količinami sort garnacho, graciano in mazuelo.

Katalonija

Španija


Vinska regija Penedes se odlikuje po svetovno znanem penečem vinu - el cava, proizvedenem po tradicionalnem postopku. Kar 95% španske Cave se proizvede v tej svetovno znani regiji.

Andaluzija

Španija


Področje je znano po vinih z visoko vrednostjo alkohola. El jerez ali šeri vsebuje kar 15 - 21% alkohola. Pridelujejo ga iz belega grozdja sorte palomino.

Ribera del Duero

Španija


Je ena najhitreje razvijajočih se vinskih regij. Najpogostejše sorte tega območja so Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec in Garnacha.

Douro

Portugalska


Je najstarejša označena vinska regija na svetu. Znana predvsem Portovcu. Vino se tukaj proizvaja že več kot 2000 let. Večino grozdja raste po strmih pobočjih vzdolž reke Douro.

Mendoza

Argentina


To območje imenujejo tudi argentinski Bordeaux, le da so vinogradi na nekoko višji nadmorski višini (600 - 1000 m nad morjem). Prednjačijo sorte malbec, poleg tega pa še cereza, criolla chica in criolla grande.

Darilni bon

Podarite doživetje! Nakup darilnega bona je lahko pozitivno sporočilo, navdih in čudovito presenečenje.

* Darilni bon je vnovčljiv vseh enotah Rožmarin Hospitality Group (RESTAVRACIJA ROŽMARIN, LA PIZZERIA,
STEAKHOUSE ROŽMARIN, POPER, HOTEL MARIBOR (namestitev in savna) in SHOPU (nakup olivnega in bučnega
olja, vrhunskih vin, šampanjcev, konjakov, rumov, suhomesnatih izdelkov, kozarcev in še mnogo več!)

Podarite darilni bon

Newsletter

Naročite se na naš Newsletter in ničesar ne boste zamudili.